Zelfmoordpreventie bereikbaar op 113

Mensen in psychische nood kunnen voortaan direct een hulpverlener aan de lijn krijgen als zij het nummer 113 bellen.

Wie kampt met zelfmoordgedachten kan voortaan de hulplijn van Stichting 113 Zelfmoordpreventie direct bereiken op het telefoonnummer 113. Dat heeft de stichting dinsdag bekendgemaakt op de eigen website. Naast het nieuwe nummer zal de stichting bereikbaar blijven op het oude telefoonnummer.

Weg met verwarring

In oktober maakte het kabinet bekend te gaan onderzoeken of het mogelijk was om 113 beschikbaar te maken als hulplijn. Daarvoor moest eerst onder andere onderzocht worden of er niet te veel verwarring zou ontstaan met 112, waardoor mensen in nood per ongeluk het verkeerde nummer zouden bellen. Ook moest er gekeken worden of er technische obstakels waren.

Simpelweg 113

Eerder was de hulplijn alleen bereikbaar op het nummer 0900-0113, wat er in het verleden zeker twee keer toe heeft geleid dat iemand met zelfmoordgedachten de stichting niet heeft kunnen bereiken. Daarom zijn nu de nummers 113 (reguliere belkosten) en 0800-0113 (gratis) toegevoegd.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoonnummer: 113, 0800-0113 of chat anoniem via 113.nl.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen