Ouderschap
Ouderschap is meer dan alleen opvoeden. Er gebeurt en verandert veel als je eenmaal kinderen hebt. De relatie met je partner verandert: ineens ben je een gezin en staan jullie voor de opdracht samen op te voeden. Als je alleenstaande ouder bent, deel je je leven vanaf nu met jouw kind. Ook de sociale contacten met familie en vrienden veranderen. Als je een baan hebt, moet je de zorg voor jouw kind combineren met jouw werk. Je vraagt je af hoe je jouw sociale contacten kunt bijhouden en je moet jouw financiële zaken regelen.
Vanuit de samenleving krijg je veel goedbedoelde opvoedadviezen. Deze adviezen zijn heel verschillend. Het gaat daarbij vooral over wat je in jouw rol als opvoeder allemaal zou moeten kunnen en moeten doen. De vraag wat jij als ouder nodig hebt om je goed te voelen, wordt zelden gesteld. Aandacht voor hoe jij je voelt is wel belangrijk. Als je namelijk goed in je vel zit, heeft dit een positieve invloed op je manier van opvoeden en de ontwikkeling van je kinderen. Aandacht voor jouw eigen welzijn is daarom ook nodig.
Als ouder voel je je regelmatig onzeker. Dat is niet vreemd. Onderzoek laat zien dat ouders zich vooral onzeker voelen als ze voor het eerst ouder worden en als hun kind in de puberteit zit. Ouder ben je niet, maar word je. Iedere fase van het ouderschap roept weer nieuwe vragen en onzekerheden op. Het is een levenslang proces waarop je niet wordt voorbereid. Het is belangrijk dat je met andere mensen praat over je gevoelens, gedachten en moeilijke situaties. Je kunt elkaars ervaringen gebruiken en elkaar steunen. Als ouders dit doen, voelen ze zich vaak minder eenzaam en stressvol en hebben zij het gevoel de opvoeding beter aan te kunnen.
Weet dat je er als ouder niet alleen voor staat. Heb je vragen over het ouderschap of over de opvoeding van jouw kind(eren)? Dan kun je terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Olst-Wijhe.
Vragen die bijvoorbeeld gesteld worden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin zijn:
- Mijn partner en ik hebben relatieproblemen, wat kunnen we doen?
- De opvoeding van de kinderen is zwaar voor me, wat kan ik doen om dit te verlichten?
- We hebben financiële problemen, waar kunnen we terecht voor hulp?
Je kunt ook betrouwbare en actuele opvoedinformatie vinden op de site van het Nederlands Jeugdinstituut.
Peuteravonden
Inspiratie voor ouders
Lees inspirerende verhalen over ouders worden.
EHBO aan baby’s en kinderen
Wat doe jij als er iets mis gaat met jouw kind? Volg een workshop EHBO voor baby's en kinderen.
Cursus positief opvoeden van pubers
Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert cursus opvoeden van pubers.
Financien de Baas
Heeft u hulp nodig bij uw administratie? Er zijn verschillende manieren waarop u hulp kunt krijgen.
(Social) media & opvoeding
Veel ouders vragen zich af hoe ze hun kind het beste begeleiden bij het omgaan met (sociale) media. Lees hier handige en betrouwbare opvoedtips.
Gezinshulp
Het CJG kan ondersteuning bieden aan ouders, jeugdigen of gezinnen die dit nodig hebben. In dit interview vertelt een moeder over hoe zij zijn geholpen.
Tactus advieslijn
Heb je vragen over het gebruik van alcohol en drugs? Of over gokken, gamen en beeldschermgebruik? Bel gratis de Tactus advieslijn.
De groeigids, het nieuwe digitale groeiboekje
Met de (gratis) groeigids-app houd je makkelijk alle ontwikkelingen van je kind bij. Van zwangerschap tot en met puberteit. Inclusief betrouwbare informatie over gezond opgroeien en opvoeden.
Ouders Inc. Een gratis online cursus
Een online cursus speciaal voor ouders met jonge kinderen die ook weleens moe zijn, ruzie maken, onzeker zijn of gewoon meer willen weten over het ouderschap. Voor alle ouders dus!
Bijspringers
Bij welk gezin in jouw omgeving kun je even bijspringen?
E-hulp van de Kern Maatschappelijk werk
De Kern wil je helpen om mentaal sterk te zijn en te blijven, dit kan ook online