Jongere 12-23

In de puberteit verandert het lichaam van jouw kind. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in het gedrag. Dit begint al in de laatste klassen van de basisschool. Op de basisschool deed je nog veel samen, maar in de puberteit gaan kinderen steeds meer hun eigen weg. Loslaten is nu het sleutelwoord voor ouders. Dat is zeker geen eenvoudige taak. Juist nú, in deze leeftijdsfase, komt jouw kind meer en meer in aanraking met allerlei mogelijke gevaren en moeilijke situaties.

Elke ouder krijgt in deze periode te maken met zorgen, angsten en twijfels. Pubers krijgen interesse in elkaar en nemen afstand van hun ouders. Ze zoeken hun eigen weg. Ze zetten zich soms af tegen ouders, school en maatschappij. Soms kost het meer moeite om je kind naar volwassenheid te begeleiden. Alcohol, drugs, spijbelen, crimineel gedrag of psychische problemen kunnen veel zorgen met zich meebrengen.

Tussen de 12 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt jouw kind dus nog zelfstandiger.

Heb je vragen over opvoeden, verzorging of de gezondheid van jouw puber of jongvolwassene? Dan kun je terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Olst-Wijhe.

Vragen die bijvoorbeeld gesteld worden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin zijn:

  • Hoe bereid ik mijn kind voor op de middelbare school?
  • Is mijn kind verslaafd aan gamen, alcohol of drugs?
  • Hoe onderhandel ik met mijn puber, bijvoorbeeld over thuiskomtijden?
  • Wat moet ik of mijn kind allemaal regelen voordat hij/zij 18 wordt?
  • Heeft mijn kind recht op studiefinanciering?

Je kunt ook betrouwbare en actuele opvoedinformatie vinden op de site van het Nederlands Jeugdinstituut.

Deel dit
Mail
Bellen