Peuteravonden

De babyfase is voorbij, je kind is hard gegroeid en nu breekt er een boeiende tijd aan: de peutertijd.

Voor de meeste ouders is dit een intensieve fase, omdat jouw kind zich enorm snel ontwikkelt en oefent met zelfstandigheid. Tegelijkertijd kun je in deze fase vaak enorm genieten van al die grappige en aandoenlijke momenten waarop jouw kind iets voor het eerst doet.

Jouw peuter zet de eerste stapjes, leert praten, verlegt grenzen en gaat op ontdekkingstocht. Jouw kind wil alles ontdekken, kruipt overal in en onder en klimt trap op, trap af. Gevaar zien kinderen nog niet op deze leeftijd en als ouder voel je je soms net een politieagent. De hele dag roep je: ‘Nee! Niet doen! Blijf af!’ Dat hoort er allemaal bij. Eigenlijk betekent dit dat jouw peuter langzaam zelfstandig wordt. In deze periode leert jouw kind ook samen te spelen en fantaseren en om op een potje te plassen en te poepen. Langzamerhand ga je merken dat jouw peuter een eigen willetje krijgt. In deze fase willen kinderen alles zelf doen en kunnen ze heel boos worden als iets niet lukt of niet mag. Ze kunnen nog niet goed uitleggen wat ze precies bedoelen en kunnen gaan gillen, schoppen of slaan als je ze niet begrijpt.

Als ouder kun je in deze periode soms best wat tips, adviezen en ondersteuning gebruiken.

Peuteravonden

Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert een aantal keer per jaar peuteravonden. Tijdens deze avonden ga je met andere ouders en professionals van het Centrum voor Jeugd en Gezin in gesprek over de ontwikkeling en de opvoeding van je peuter. Onderwerpen die worden besproken zijn:

  • Driftbuien
  • Slapen
  • Eten
  • Zindelijkheid
  • Ouderschap
  • Grenzen stellen

Meer weten?

Hou de activiteitenagenda in de gaten voor nieuwe data voor peuteravonden.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen