Peuteravonden

De babyfase is voorbij, je kind is hard gegroeid en nu breekt er een boeiende tijd aan: de peutertijd.

Voor de meeste ouders is dit een intensieve fase, omdat jouw kind zich enorm snel ontwikkelt en oefent met zelfstandigheid. Tegelijkertijd kun je in deze fase vaak enorm genieten van al die grappige en aandoenlijke momenten waarop jouw kind iets voor het eerst doet.

Jouw peuter zet de eerste stapjes, leert praten, verlegt grenzen en gaat op ontdekkingstocht. Jouw kind wil alles ontdekken, kruipt overal in en onder en klimt trap op, trap af. Gevaar zien kinderen nog niet op deze leeftijd en als ouder voel je je soms net een politieagent. De hele dag roep je: ‘Nee! Niet doen! Blijf af!’ Dat hoort er allemaal bij. Eigenlijk betekent dit dat jouw peuter langzaam zelfstandig wordt. In deze periode leert jouw kind ook samen te spelen en fantaseren en om op een potje te plassen en te poepen. Langzamerhand ga je merken dat jouw peuter een eigen willetje krijgt. In deze fase willen kinderen alles zelf doen en kunnen ze heel boos worden als iets niet lukt of niet mag. Ze kunnen nog niet goed uitleggen wat ze precies bedoelen en kunnen gaan gillen, schoppen of slaan als je ze niet begrijpt.

Als ouder kun je in deze periode soms best wat tips, adviezen en ondersteuning gebruiken.

Peuteravonden

Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert een aantal keer per jaar peuteravonden. Tijdens deze avonden ga je met andere ouders en professionals van het Centrum voor Jeugd en Gezin in gesprek over de ontwikkeling en de opvoeding van je peuter. Onderwerpen die worden besproken zijn:

  • Driftbuien
  • Slapen
  • Eten
  • Zindelijkheid
  • Ouderschap
  • Grenzen stellen

Meer weten?

Hou de activiteitenagenda in de gaten voor nieuwe data voor peuteravonden.

Reacties van ouders

Kirsten
"Ik was erg benieuwd en nieuwsgierig naar informatie over peuters en visies van andere ouders. We zijn op dit moment 3x bij elkaar geweest, verschillende onderwerpen zijn er besproken. Het fijne was, dat dit interactief was. Dus niet alleen maar zittend luisteren maar gewoon stil staan bij het onderwerp en het er gewoon met elkaar over hebben. Wat ervaar je bij je peuter, hebben anderen nog tips etc. Het is dan erg fijn dat vele ouders tegen dezelfde punten aanlopen en er zo herkenning is. Natuurlijk zijn er verschillende ouders dus verschillende visies, wij hadden het geluk in ons groepje dat we elkaar in hun waarde lieten en we over alle knelpunten konden spreken, hoe je er ook over dacht. Er kwamen geen oordelen over tafel, of regeltjes via het boekje blablabla... Enige "nadeel" was het tijdgebrek, we konden wel uren doorpraten. De tijd vloog voorbij, vandaar dat we na de 2 officiële peuteravonden, een 3e avond hebben ingelast.In het voorjaar willen we keer met de kinderen bij elkaar komen, uitje naar ballorig? Dus dat wordt vervolgd.
Een leuke ervaring en een app groepje rijker."

Loes
"Het was fijn om advies te kunnen vragen aan mensen die in een gelijke situatie zitten. En als je een andere ouder kunt helpen met advies is dat goed voor je zelfvertrouwen als jonge ouder. Ik zou dit zeker aanraden aan andere ouders die in een veilige omgeving willen praten over de ontwikkeling van hun peuter."

Sharon
"Ik heb erg veel gehad aan de peuter avonden. Er werd duidelijke informatie gegeven en er werden leuke en interessante onderwerpen besproken. Ook de interactie met de andere ouders was erg fijn."

Deel dit
Mail
Bellen