CJG over ouders en kinderen in crisistijd

Mirjam Wichink is jeugdverpleegkundige bij de GGD. Francisca Kleine Schaars werkt als maatschappelijk werker voor De Kern. Samen maken zij deel uit van het Centrum voor Jeugd en Gezin Olst-Wijhe (CJG). Toen de crisis uitbrak, moest ook hun manier van werken op de schop. Van persoonlijke gesprekken naar (video)bellen. Er kwamen allerlei nieuwe vragen. Structuur viel bij iedereen weg en mensen maakten zich zorgen. Wat merkten zij bij ouders en kinderen van de crisis?

“Van het ene op het andere moment kwamen we niet meer op kantoor, niet meer bij scholen en niet meer bij gezinnen”, vertelt Francisca. “We werkten volledig vanuit huis. We waren niet gewend om met cliënten te videobellen. Je belt wel eens om te horen hoe het gaat, maar niet voor een hulpverleningstraject. Dat was een hele verandering voor ons.” Mirjam: “We hebben gezien dat iedereen een groot aanpassingsvermogen heeft. Vrij snel was alles geregeld om ons werk goed te kunnen doen. Het is natuurlijk vreemd dat je als jeugdverpleegkundige geen consulten meer doet op het consultatiebureau. Alleen de jeugdarts ziet nu kinderen. Het persoonlijke contact met ouders en kinderen mis ik wel. Ik moest dan ook erg wennen aan deze nieuwe manier van werken.” Francisca vult aan: “Videobellen geeft je ook niet een volledig beeld. Je ziet wel de gezichtsuitdrukking, maar mist de lichaamstaal. Normaal kun je meer signaleren dan nu.”

Behoefte aan een praatje

“Ik vond het mooi om te zien hoe ouders en leerkrachten zich aanpasten toen de scholen van de ene op de andere dag dicht gingen”, gaat Mirjam verder. “We mailden de scholen om hen waar nodig hulp te bieden. Daarnaast belden we veel met ouders. Je praat over de kinderen, maar hoort ook meteen hoe het met hen zelf gaat. Sommige ouders genoten van de quality time met hun kinderen terwijl andere ouders er soms gek van werden dat de kinderen de hele dag thuis waren. Het is mooi dat mensen hier eerlijk over zijn zodat we hen waar mogelijk kunnen helpen. Ouders vonden het vaak fijn dat we belden. Veel van hen hadden behoefte aan een praatje, iemand bij wie ze zonder oordeel hun ei kwijt konden.” Francisca: “Ook op scholen deed iedereen enorm zijn best. Online lessen werden klaar gezet en ze hielden zicht op de leerlingen, zodat ze niemand uit het oog verloren.”

Hulpvragen weer op gang

Aan het begin kreeg het CJG vooral vragen over corona. Hoe gaan we hiermee om? Hoe delen we de dag in? Kan mijn kind buiten spelen met andere kinderen? Francisca: “Nu er weer meer kan, zien we dat er ook weer meer hulpvragen komen. Ik begeleid bijvoorbeeld veel kinderen met faalangst. In de periode dat de kinderen thuis waren, hoorde ik van veel ouders dat ze minder buikpijn en stress hadden. Nu de scholen weer zijn gestart, krijgen we meer vragen. Kinderen maken zich meer zorgen, ze moeten weer wennen aan volle klassen.” Mirjam: “Bij de GGD hebben we natuurlijk ook veel met jonge ouders te maken. Als je een kindje krijgt, krijg je normaal gesproken veel aandacht. Nu mochten de kersverse ouders geen bezoek ontvangen. Vooral voor de moeders was dat heel eenzaam. En wanneer laat je dan weer iemand toe? Wanneer is het veilig voor de baby, maar bijvoorbeeld ook voor opa en oma? Dat is heel moeilijk. Ook voor kinderen is het moeilijk, want ze missen het knuffelen met opa en oma en moeten ineens afstand houden. En wat denk je van pubers. Die hebben een grote behoefte om met leeftijdsgenoten te chillen. Ze zitten in een periode waarin ze loskomen van hun ouders en leeftijdsgenoten belangrijker worden. Dan zit je ineens met z’n allen thuis. Sommige gezinnen hebben hier echt last van gehad. Veel pubers waren blij dat ze weer naar school konden.” Francisca: “Ik ben benieuwd hoe dat na de zomer gaat, want 1,5 meter afstand houden is voor pubers bijna niet te doen. Deze tijd is echt zwaar voor ze.” Mirjam: “Ook bij jongere kinderen zagen we dat ze blij waren om weer naar school te gaan. Ze hadden hun leraren gemist. Het is mooi om te zien hoe veilig zij zich voelen op school.”

Heb je vragen over opvoeden en opgroeien, in het algemeen of in coronatijd? Onze website is volledig vernieuwd en bevat een schat aan informatie en inspiratie. Goed om te weten: Het inloopspreekuur bij het CJG gaat voorlopig nog niet door.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen