Je bent hier: Home /  Jongvolwassene /  Opvoeding en gedrag /  Seksuele opvoeding /  Voorbehoedsmiddelen /  Condoom        

Condoom

Het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat, behalve tegen zwangerschap, ook tegen soa’s beschermt. Er zijn twee soorten condooms: een mannencondoom en een vrouwencondoom.

Hoe werkt het?

Het mannencondoom is een elastisch hoesje dat om de stijve penis gaat. Het zorgt ervoor dat het sperma van een jongen niet in de baarmoeder van een meisje kan komen. En het beschermt tegen soa’s, ook bij anale seks en pijpen.

Het vrouwencondoom is een condoom dat je in de vagina inbrengt. Net zoals het mannencondoom beschermt het tegen zwangerschap en soa's.

Wat kun je je kind vertellen

Veel voorbehoedsmiddelen kunnen een zwangerschap voorkomen, maar het condoom is het enige middel dat ook tegen soa’s beschermt. Het is belangrijk dat je dit met een kind bespreekt.

Condooms kun je in veel soorten en maten krijgen. Ze zijn er in kleurtjes en met ribbeltjes. Leg je kind uit dat grappige condooms met leuke en rare vormen meestal niet goedgekeurd zijn. Ze bieden dus niet voldoende bescherming tegen zwangerschap en soa's.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Laat je kind altijd goed nakijken of er een CE-logo op de condooms staat. Dat betekent dat ze goedgekeurd zijn. Kijk ook naar de datum. Als condooms over de houdbaarheidsdatum zijn, is de kans groter dat ze lekken of scheuren.

Overige tips

Pas op met scherpe nagels, zodat het condoom niet scheurt. Gebruik een condoom maar een keer.

 

Keurmerk

Bron: Condoom

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties

  • Huisarts

    Toon op kaart
  • Apotheek

    Toon op kaart