Menstruatie-armoede: het bestaat ook in Nederland

Bijna 1 op de 10 meisjes en jonge vrouwen heeft weleens te weinig geld voor menstruatieproducten. Dat blijkt uit onderzoek van Plan Nederland.

Ongesteld zijn maar een kennis of vriendin moeten vragen om maandverband of een tampon. Of zelfs noodgedwongen ander materiaal gebruiken als vervanging voor de gebruikelijke menstruatieproducten. En dat vanwege geldproblemen. Ook in ons land komt dit soort ‘menstruatie-armoede’ voor.

Bloedserieus

In 2017 bleek uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Plan International dat menstruatie-armoede niet alleen in ontwikkelingslanden voorkomt, maar ook dichtbij huis, in het Verenigd Koninkrijk. Nu heeft de Nederlandse tak van deze organisatie onderzoek gedaan in ons land, onder de campagne-naam 'Bloedserieus'. 1000 meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar werden ondervraagd.

Uit het onderzoek van Plan Nederland blijkt: bijna 9 procent van hen geeft aan weleens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons. En meer dan de helft vindt menstruatieproducten te duur. Ruim 9 procent heeft een vriendin of kennis om maandverband of een tampon moeten vragen, omdat ze daar zelf te weinig geld voor had. Zo'n 2 procent heeft weleens maandverband of een tampon hergebruikt vanwege geldgebrek.

Menstruatie-schaamte

Uit het Bloedserieus-onderzoek blijkt dat er naast menstruatie-armoede in Nederland ook menstruatie-schaamte bestaat. Bijna de helft van de ondervraagde meisjes en jonge vrouwen in Nederland voelt zich vies als ze ongesteld is. Een kwart vertelt het aan niemand als ze menstrueert. Een derde vindt ongesteldheid een ongemakkelijk onderwerp om het met vrienden over te hebben. En 1 op de 5 praat ook in het gezin niet openlijk over ongesteld zijn.

Ongesteldheids-emoji voor een open gesprek

Bijna de helft van de ondervraagde meisjes zou graag willen dat we in Nederland openlijker over het onderwerp kunnen praten. Om hieraan bij te dragen heeft Plan International een speciale ongesteldheids-emoji ontwikkeld in de vorm van een bloeddruppel. Deze emoji is nu beschikbaar op je telefoon, voor in je digitale gesprekken. Meer over de bloeddruppel-emoji is te lezen op de website van Plan International.

Bron: Plan International

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Contactgegevens

 

Vragen over:

Opvoeden of opgroeien?

GGD IJsselland  
088 - 443 07 02 
jeugdgezondheidszorg@ggdijsselland.nl

Inloopspreekuren Olst en Wijhe

Indicatie voor (jeugd)hulp?

Gemeente Olst-Wijhe 
14 0570 (zonder kengetal)
jeugdteam@olst-wijhe.nl

Crisissituatie?

Veilig Thuis IJsselland
Veilig Thuis IJsselland
0800 2000 (buiten kantooruren)