Tips voor duurzaam opvoeden

5 groene tips voor bewuste ouders.

Zuinig zijn op de planeet, dat doen we toch vooral voor de volgende generaties. Misschien vind jij het daarom als ouder wel extra belangrijk om duurzaam te leven. Wil jij je kinderen ‘groen’ opvoeden? We zetten een paar tips voor je op een rij:

Tip 1: Wasbare luiers

Je voelde hem misschien al aankomen: ga voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Waarom? Dat legt Milieu Centraal heel goed uit: wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je de productie en het wassen meetelt. Bijkomend voordeel is dat wasbare luiers per kindje gemiddeld 500 euro minder kosten dan wegwerpluiers. Moderne wasbare luiers voelen zacht aan en hebben een voorgevormd broekje. Ze zijn net zo gemakkelijk in gebruik, net zo prettig voor je kindje en leuker om te zien.

Tip 2: Tweedehands kleren

Het produceren van kleding kost veel grondstoffen en heeft daarom een grote milieu-impact. Die impact kun je beperken door minder nieuwe kledingstukken (en dingen als babyslaapzakken) te kopen voor je kind. Leuk feitje: Als iedere Nederlander één kledingstuk minder koopt, heeft dat meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers. Tweedehands kopen helpt dus!

Shoptips:

  • De kringloopwinkel
  • Tweedehands kinderkledingwinkels (hebben vaak meer)
  • Marktplaats of andere verkoopsites voor kleding
  • Krijg de kleertjes of een andere ruilwebsite
  • Tweedehands-kledingmarkt bij jou in de buurt
  • Vrijmarkt op Koningsdag

Of vraag aan familie en vrienden met iets oudere kinderen of ze nog wat hebben liggen. Geef je zelf je kleertjes ook door, dan krijg je vast weer dingen aangeboden van anderen.

Tip 3: Creatieve cadeaus

Niet alle cadeautjes die je aan kinderen geeft hoeven nieuwe spullen te zijn, hoewel dat vaak wel ‘de makkelijke optie’ lijkt. MilieuCentraal geeft 10 slimme tips voor duurzame presentjes. Bijvoorbeeld een bon voor een leuke speeltuin of voor het museum.

Tip 4: Weten wat je eet

Zelf koken scheelt vaak verpakkingsmateriaal en dus plastic afval. En je geeft je kind meer besef van waar eten vandaan komt. Je kunt natuurlijk duurzame keuzes proberen te maken in de producten die je koopt, zoals biologisch of vegetarisch.

Ook heel leuk is, als het je lukt, om met je kinderen een eigen moestuintje bij te houden. Dan kunnen ze echt zien waar eten vandaan komt en wat er allemaal bij komt kijken om iets te laten groeien. Helpt ook tegen voedselverspilling.

En nog wat losse tips:

  • Geef je kind geen wegwerpmateriaal mee naar school. Dus geen pakje drinken en brood in een boterhamzakje, maar een beker en een broodtrommel.
  • Leer je kind om kort te douchen (jongeren staan gemiddeld 3 dagen per jaar onder de douche, bron: MilieuCentraal).
  • Ga een keer buiten afval prikken samen met je zoon of dochter. Alle beetjes helpen! En dan valt meestal pas echt op hoe veel troep er op straat ligt.

Bronnen: MilieuCentraalJ/M Ouders

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Contactgegevens

 

Vragen over:

Opvoeden of opgroeien?

GGD IJsselland  
088 - 443 07 02 
jeugdgezondheidszorg@ggdijsselland.nl

Inloopspreekuren Olst en Wijhe

Indicatie voor (jeugd)hulp?

Gemeente Olst-Wijhe 
14 0570 (zonder kengetal)
jeugdteam@olst-wijhe.nl

Crisissituatie?

Veilig Thuis IJsselland
Veilig Thuis IJsselland
0800 2000 (buiten kantooruren)