Je bent hier: Home /  Baby /  Gezondheid en voeding /  Voedselallergie /  Intolerantie        

Intolerantie

Bij kinderen met een voedselintolerantie zie je geen allergische reacties, maar reageert het lichaam wel op bepaalde voedingsmiddelen en kunnen ze daar veel last van hebben. Bekende vormen van intolerantie zijn lactose-intolerantie en glutenintolerantie.

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie is er in de darmen een tekort aan het enzym lactase. Lactase is nodig voor het verteren van lactose, een melksuiker die in koemelk en moedermelk zit. De onverteerde lactose geeft soms klachten, zoals overgeven, diarree, winderigheid en buikpijn.

Lactose in moedermelk

Het komt voor – gelukkig maar heel zelden – dat baby’s vanwege lactose-intolerantie geen moedermelk verdragen. Je kunt het best met je baby naar de huisarts of het consultatiebureau gaan als je vermoedt dat je kind hier last van heeft. Heeft de kinderarts de diagnose lactose-intolerantie gesteld, dan kan een diëtist je adviseren over goede vervangende voeding voor je baby.

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in granen zoals tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Gluten zit dus in:

 • brood;
 • pasta (zoals macaroni en spaghetti);
 • koekjes;
 • pap die gemaakt is van tarwe.

Bij kinderen met glutenintolerantie raakt de dunne darm beschadigd waardoor hij minder goed werkt en dus minder goed voedingsstoffen kan opnemen. Als je baby op vast voedsel overgaat, zoals brood en pap, kun je gaan merken of je kind last heeft van glutenintolerantie. De klachten kunnen variëren van diarree tot onvoldoende groei.

Glutenvrij dieet

Een kinderarts kan na een aantal onderzoeken vaststellen of je kind last heeft van glutenintolerantie. Glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd. De enige remedie tegen coeliakie is een glutenvrij dieet. Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat. Het Voedingscentrum heeft lijsten van merkartikelen die je kunt gebruiken om levensmiddelen te selecteren waar je kind geen last van krijgt.

 

Keurmerk

Bron: Intolerantie

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Folders

Organisaties

 • Patiëntenvereniging coeliaki en lactose-intolerantie

  Toon op kaart
 • Consultatiebureau

  Toon op kaart
 • Huisarts

  Toon op kaart