Je bent hier: Home /  Baby /  Gezondheid en voeding /  Vaccinaties /  Kinkhoest        

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen.

Kinkhoest is besmettelijk

Kinkhoest is heel besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog drie tot vier weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk. Binnen een gezin is de kans dat iemand met kinkhoest de andere (niet-gevaccineerde) gezinsleden besmet heel groot.

Vaak wordt pas weken na het begin van het hoesten aan kinkhoest gedacht. De besmetting heeft in de omgeving al plaatsgevonden en dan is er niets meer aan te doen. Het hoesten kan vele weken duren.

Kinkhoest uitbraken

Vaccinatie tegen kinkhoest is tegenwoordig niet meer optimaal beschermend. Kinkhoest uitbraken komen tegenwoordig regelmatig voor, ook op de basisschool. Zwangeren moeten dan oppassen om niet besmet te worden omdat zij het na de bevalling kunnen overdragen op de baby.

Ziekteverschijnselen bij kinkhoest

  • Hangerigheid, lusteloosheid en hoesten.
  • Kort op elkaar lange en hevige hoestbuien met taai slijm, en een lange, gierende inademing.
  • Benauwdheid, blauw aanlopen en soms overgeven door de hoestbuien.

Kinkhoest is het meest gevaarlijk voor jonge zuigelingen. Zij kunnen door het hoesten heel benauwd worden en zuurstof tekort krijgen. Opname in het ziekenhuis is dan vaak nodig en af en toe komt er een kindje door te overlijden.

Er bestaat geen goede behandeling tegen kinkhoest. Een antibioticakuur kan ervoor zorgen dat de besmettelijke periode korter wordt. Dat is alleen zo als al vroeg met de kuur wordt begonnen. De kuur heeft weinig invloed op de duur en de ernst van de ziekte

Vaccinatieschema

In het Rijksvaccinatieprogramma is het kinkhoestvaccin opgenomen in de combinatievaccins voor baby’s en kleuters.

  • DKTP-Hib-HepB-vaccin: op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden.
  • DKTP-vaccin: in het jaar dat het kind 4 wordt.

Vaccinatie van zwangere vrouwen

Door vaccinatie tijdens het derde trimester van de zwangerschap (met DKTP vaccin) kan kinkhoest bij de pasgeborene worden voorkomen. Het ongeboren kind krijgt dan de beschermende antistoffen via de placenta van de moeder. Ook kan moeder dan geen kinkhoest krijgen en het na de geboorte overdragen aan de baby. Informeer bij de GGD in je regio naar de mogelijkheden hiervoor. Dit is vooral belangrijk als er kinkhoest in de omgeving voorkomt.

Kijk voor meer informatie over vaccinaties op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

 

Keurmerk

Bron: Kinkhoest

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties