Je bent hier:  Home /  Samenleving /  Politiek        

Politiek

Nederland is een democratie. Vanaf je achttiende heb je stemrecht en mag je meebeslissen over wat er allemaal in Den Haag gebeurt, maar ook over wat er in je eigen gemeente of provincie gebeurt. Bijvoorbeeld over de bouw van nieuwe huizen of over de aanleg van een nieuwe snelweg.

Het parlement

Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer worden wetsvoorstellen getoetst en gekeurd die door de Tweede Kamer zijn ingediend. In de Tweede Kamer worden voorstellen voor nieuwe wetten gemaakt door de politieke partijen.

Politieke partijen

De politiek is een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Daarom zijn er verschillende politieke partijen die verschillende meningen hebben. Als je gaat stemmen, dan kies je voor de partij die het beste past bij je eigen mening. Je kunt de stemwijzer doen om erachter te komen welke partij het beste bij je past. Dit is misschien een andere partij dan de partij waarop je ouders stemmen. Nadat iedereen gestemd heeft, gaan de verschillende partijen in overleg over wie er in de regering komt. De grootste partij maakt altijd deel uit van de regering. De partijen die niet in de regering zitten worden de oppositie genoemd.

Minister en ministerie

Nadat de onderhandelingen over een coalitie (regering) afgerond zijn, worden uit elke partij in de coalitie enkele mensen aangewezen die een ministerpost gaan bezetten. Dit kan bijvoorbeeld de Minister van Defensie zijn. De grootste partij levert de Minister President.

Politieke jongeren

De meeste politieke partijen hebben ook een partij voor jongeren. Deze partijen zitten niet in de Tweede Kamer, maar zijn gericht op jongeren en hun deelname aan discussies over politieke kwesties, zoals over het stemrecht voor jongeren vanaf 16 jaar.

Europa

Nederland is lid van de Europese Unie, samen met 26 andere Europese landen. Het Europees Parlement doet onder andere veel voor de landbouw en het milieu. Vanaf je achttiende mag je ook stemmen voor de verkiezingen van de kandidaten voor het Europees Parlement.